Het gebied

Punt op de kaart toevoegen

Punt op de kaart wijzigen

Het gebied

Locatie Valkenburg ligt tussen Katwijk, Leiden en Wassenaar. Het Katwijkse gedeelte van het plangebied is in totaal zo'n 470 hectare groot en bestaat voornamelijk uit het terrein van het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. De overige delen van het plangebied zijn de Mient Kooltuin (direct achter de duinen) en De Woerd (nu nog glastuinbouwgebied, gelegen aan de N206 aan de zijde van het Transferium A44).

De ligging van Locatie Valkenburg, direct achter de binnenduinrand, is uniek. De natuurgebieden Berkheide en Lentevreugd zijn vlakbij. Tegelijkertijd liggen de centra van Katwijk, Leiden en Den Haag binnen handbereik dankzij de N206 en de A44. De nationale luchthaven Schiphol en Airport Rotterdam / The Hague liggen om de hoek.

Een korte geschiedenis

Marinevliegkamp Valkenburg was meer dan een halve eeuw afgesloten voor het publiek. Je kon er naartoe rijden, er langs wandelen, er omheen fietsen, maar het terrein werd maar zelden opengesteld voor publiek. Op luchtfoto’s is het terrein vaak weergegeven als een onherkenbaar geheel, zodat de geheimen van het gesloten terrein verborgen konden blijven. De afgelopen jarengaan de hekken van het voormalig vliegkamp steeds vaker open. Een mooi voorbeeld hiervan is de openstelling van het terrein voor de musical Soldaat van Oranje. Daarmee zijn de eerste stappen gezet naar een nieuwe toekomst voor het gebied.

De locatie kent een historisch en archeologisch rijk verleden met een bewoningsgeschiedenis van ruim 3.000 jaar. Hier komen waardevolle cultuurhistorische landschappen samen: de kustzone met duinen en strandwallen, de oeverwallen van de historische waterroute Oude Rijn en de polders van het Groene Hart.

Omgeving Locatie Valkenburg

Je kunt hier bepalen waar je een punt (marker) op de kaart wilt plaatsen.
Klik ergens op de kaart om dit punt te selecteren of zoek op een adres of postcode.


...OF klik ergens op de kaart om de gewenste locatie te selecteren
Punten op de kaart Begin Einde
Toren Valkenburg Begin: Einde:
Natuurgebied Lentevreugd Begin: Einde:
Lange landingsbaan Begin: Einde:
TheaterHangaar Begin: Einde:
Pan van Persijn (Panbos) Begin: Einde:
Barakken Begin: Einde:
Valkenburgse Meer Begin: Einde:
Helofytenfilter Begin: Einde:
Projectbureau Locatie Valkenburg Begin: Einde:
Bunkerbos Begin: Einde:
Tankgracht Begin: Einde:
Verkeerstoren Begin: Einde:
Een momentje...
Cookie-instellingen