Het gebied

Add marker on the map

Edit marker on the map

Het gebied

Locatie Valkenburg ligt tussen Katwijk, Leiden en Wassenaar. Het Katwijkse gedeelte van het plangebied is in totaal zo'n 470 hectare groot en bestaat voornamelijk uit het terrein van het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. De overige delen van het plangebied zijn de Mient Kooltuin (direct achter de duinen) en De Woerd (nu nog glastuinbouwgebied, gelegen aan de N206 aan de zijde van het Transferium A44).

De ligging van Locatie Valkenburg, direct achter de binnenduinrand, is uniek. De natuurgebieden Berkheide en Lentevreugd zijn vlakbij. Tegelijkertijd liggen de centra van Katwijk, Leiden en Den Haag binnen handbereik dankzij de N206 en de A44. De nationale luchthaven Schiphol en Airport Rotterdam / The Hague liggen om de hoek.

Een korte geschiedenis

Marinevliegkamp Valkenburg was meer dan een halve eeuw afgesloten voor het publiek. Je kon er naartoe rijden, er langs wandelen, er omheen fietsen, maar het terrein werd maar zelden opengesteld voor publiek. Op luchtfoto’s is het terrein vaak weergegeven als een onherkenbaar geheel, zodat de geheimen van het gesloten terrein verborgen konden blijven. De afgelopen jarengaan de hekken van het voormalig vliegkamp steeds vaker open. Een mooi voorbeeld hiervan is de openstelling van het terrein voor de musical Soldaat van Oranje. Daarmee zijn de eerste stappen gezet naar een nieuwe toekomst voor het gebied.

De locatie kent een historisch en archeologisch rijk verleden met een bewoningsgeschiedenis van ruim 3.000 jaar. Hier komen waardevolle cultuurhistorische landschappen samen: de kustzone met duinen en strandwallen, de oeverwallen van de historische waterroute Oude Rijn en de polders van het Groene Hart.

Omgeving Locatie Valkenburg

Add a marker to the map.
Click anywhere on the map to select a location or search by address or postal code.


…OR click somewhere on the map to choose the desired location
Markers on the map Start End
Toren Valkenburg Start: End:
Natuurgebied Lentevreugd Start: End:
Lange landingsbaan Start: End:
TheaterHangaar Start: End:
Pan van Persijn (Panbos) Start: End:
Barakken Start: End:
Valkenburgse Meer Start: End:
Helofytenfilter Start: End:
Projectbureau Locatie Valkenburg Start: End:
Bunkerbos Start: End:
Tankgracht Start: End:
Verkeerstoren Start: End:
One moment ...
Cookie settings